Одні люди впевнені, що професійна гігієна ротової порожнини стирає зубну емаль, інші для якісної чистоти – використовують багато пасти так, як «у рекламі». А як все працює насправді?

Зібрали найпоширеніші міфи про чищення зубів, як в домашніх умовах, так і професійних, та попросили експерта прокоментувати, чи правдиві вони? Зізнаємось, що відповіді місцями виявились несподіваними.

«Професійна гігієна ротової порожнини – обов’язкова лікувально-профілактична процедура для здоров’я зубів та ясен»

Анастасія Мисик, лікар-гігієніст у стоматологічній клініці «Терадент»

Міф: «Після кожного прийому їжі слід чистити зуби, бо так вони будуть здоровішими»

Друзі, надмірне чищення зубів – не зробить ваші зуби білішими та здоровішими, а, навпаки, дані маніпуляції зашкодять їх здоров’ю. Це призводять до вимивання корисних бактерій, які вкрай необхідні ротовій порожнині для боротьби із захворюваннями.

Чому так? Багато видів їжі та напоїв мають високу кислотність. При вживанні цих продуктів та напоїв кислота осідає на зубах і не відразу змивається слиною. А використання зубної щітки після їжі сприяє проникненню цієї кислоти в емаль, а також в розташований під нею дентин. Тож фактично щітка не стільки очищає зуби від залишків їжі, скільки втирає шкідливу кислоту в зуби і тим самим прискорює процес розвитку карієсу.

Рекомендую: протягом 20-30 хвилин після вживання їжі відмовитися від чищення зубів. Та проводити дані маніпуляції двічі в день: після сніданку та після ввечері.

Міф: «Необхідно користуватись виключно дорогими пастами та щітками, так як вони значно ефективніші у догляді»

Дорогі щітки та пасти не завжди  ефективні! Тут головне правильно підібрана зубна щітка та техніка чищення зубів.

Міф: «Слід забути про солодощі! Вони ж псують зуби»

Емаль зубів по своїй структурі є досить міцною. Тому ніяка їжа, в тому числі й солодка, на стан зубів не впливає.

Якщо ви з’їли цукерок чи будь-який інший смаколик, і вас заболів зуб, то не в їжі причина. Це сигнал, щоби звернутись до стоматолога, адже в анатомічних тріщинах зуба скоріш за все появився пропуск.

Міф: «Іноді для гігієні зубів використовують зубочистки. Вони  доволі ефективні для позбавлення решток їжі у важкодоступних місцях»

Зубочистки  зроблені з дерева чи пластику вкрай небезпечні для ротової порожнини.  Під час того, як ви намагаєтесь виштовхати залишки їжі – будь-яка зубочистка може зламатись та її маленька частинка може залишитись у вашій ротовій порожнині. А наслідки бувають вкрай неприємними.

До прикладу, якщо користуєтесь дерев’яними зубочистками, то волокна матеріалу від будь-якої рідини розбухають та розм’якшуються.  Коли ж тріска залишається у ротовій порожнині, вона може пошкодити ясна, викликати подразнення, а в гіршому випадку – запалення.

Із пластиковими зубочистками все виглядає по-іншому. Пластиковий уламок не вимивається, його можливо позбутись лише через втручання стоматолога.

Рекомендовано використовувати зубні нитки.

Міф:  «Ополіскувач рота допомагає позбутись не лише неприємного запаху, але й замінює чистку зубів»

Неприємний запах із ротової порожнини –  це поганий сигнал для пацієнта, адже він може виникати як через хворі зуби, так через проблеми в організмі. Тому в таких ситуаціях рекомендовано звертатись до спеціаліста.

Щоби приховати неприємний запах на певний час, ви, звичайно, можете використовувати ополіскувач з ароматом м’яти або гвоздики, а також засоби із антисептиком.

Головним призначенням ополіскувача є доповнення до гігієни ротової порожнини і в жодному разі не заміна чищення зубною пастою. Ополіскувач рота використовують після чистки зубів. Він  зменшує число мікроорганізмів в порожнині рота і підвищує стійкість зубів та робить їх більш міцними (живильні  речовини проникають легше в чисту емаль зуба). Також ополіскувач відновлює  порушений pH-баланс (це кислотно-лужний баланс рідини в організмі. Один з показників, який потрібно підтримувати в нормі для загальної гармонії організму).

Міф: «Чистка зубів пастою та щіткою – це основний спосіб гігієни ротової порожнини»

Зуби чистить щітка, а не паста. Паста за рахунок добавок освіжає ротову порожнину та робить чистку більш приємною

Ні, друзі, це неправда. Адже однією лиш щіткою не можливо видалити повністю рештки їжі у ротовій порожнині. Така чистка потребує додаткових засобів: зубної нитки-флос, іригатора, ополіскувача.

Примітка: іригатор – це пристрій, який забезпечуючи м’який масаж ясен та видалення залишків зубного нальоту дуже швидкою точковою пульсацією води.

Рекомендовано чистити зуби не менше двох разів на день,  прочищати проміжки між зубами зубною ниткою, ірригатором, ополіскувачем і регулярно відвідувати зубного лікаря для професійного чищення.

Міф:  «Жувальна гумка замінює чищення зубів»

Жувальна гумка покращує подих і стимулює травлення, а до здоров’я зубів прямого стосунку не має.

Ви, звичайно, можете використати її, якщо немає можливості почистити зуби. Тоді слід  жувати  після їжі протягом 5-10 хв. При більш тривалому жуванні – усі корисні ефекти гумки закінчуються.

Міф:  «Якщо нічого не болить, то до стоматолога можна не звертатись»

На жаль, зубні хвороби можуть протікати без видивимих симптомів. Тому своєчасне відвідування стоматолога (2 рази в рік) допомогає діагностувати захворювання та усувати на ранніх етапах розвитку.

Міф:  «Завзято чистити зуби і вони виглядатимуть здоровішими»

Зазвичай чим більше зусиль прикладає людина – тим результати будуть кращими. Однак не в даній ситуації… Інтенсивне чищення може нашкодити зубам.

Головне правило чищення зубів: використовувати м’яку щітку та чистити зуби ніжно й обережно, оброблюючи кожен зуб з різних сторін.

Міф:  «Усім членам сімї можна користуватись однією пастою»

Користуватись однією зубною пастою у ситуації, коли всі члени сім’ї працездатного віку і у них одна й та ж проблема ротової порожнини (пігментний наліт, кровоточивість ясен тощо) – дозволено. Однак, якщо картина захворювань різниться, то слід підбирати індивідуальні пасти.

Для дітей необхідно вибирати пасти відповідно до віку: 3+,7+, 16+. Це обумовлено різною концентрацією фторидів, які корисні для зубів, однак при їх надмірній кількості токсичні для організму.

 

На замітку:

Якщо у вас вдома суміжний санвузол, а зубні щітки ви зберігаєте в стаканчиках, купіть для них футляри. Бо кожного разу, як ви спускаєте воду в туалеті – мікроскопічні фекальні бактерії розпилюються по кімнаті і приземляються на них.

Більше корисних способів, які допомагають вберегти здоров‘я ротової порожнини в домашніх умовах читайте у нашій статті: «5 секретів здорової усмішки»

Leave a Comment